Valjaissa 3/2018 Maaottelu

MAAOTTELUTUNNELMIA KOTKASTA JA HYVINKÄÄLTÄ

 

Opaskoirakoiden syksyyn on perinteisesti kuulunut Suomi-Viro-Latvia-maaottelu. Kisat on järjestetty vuoro vuosin kaikissa kolmessa maassa; tänä vuonna oli Suomen vuoro. Maaottelu järjestettiin Hyvinkäällä.  Suomen edustajat valittiin Kotkassa 11.8. järjestetyssä maaottelukarsinnassa. Näitä kilpailuja edelsivät historialliset helteet, jotka onneksi helpottivat sen verran, että kisat saatiin käytyä.

 

EDUSTUS SELVISI MERIKAUPUNGISSA

Kahta maaottelupaikkaa havitteli neljä koirakkoa. Kokeiden ratamestarina toimi Sari Talonen Terhi ja Jamppa Mikkolan avustuksella. Tuomari oli Reijo Rekorius.

Kotka on pieni tunnelmallinen merikaupunki, jonka katukuvaan kilpailevat koirakot toivat mukavasti oman lisänsä. Rata sisälsi liikkumista niin kaduilla kuin ostoskeskuksessakin. Kisapäivän jälkeen Suomea edustamaan pääsivät Susanna Hannu ja Opas Ape sekä Erkki Juntikka ja Diego.

 

MONIPUOLINEN MAAOTTELURATA

Maaottelupäivä oli lauantai 6.10. Aurinko paistoi, ja paikalle oli kertynyt runsaasti opaskoira-asioista kiinnostunutta yleisöä. Koeradalla käydään pähkinänkuoressa läpi se, mitä opaskoirakon tulisi osata. Jos haluaa tietää, mitä opaskoira työssään tekee, kannattaa hankkiutua opastuskokeisiin katsojaksi.

Kaikista kolmesta maasta oli kahden koirakon joukkue. Jokaisesta maasta oli mukana tuomari, joka toimi kyseisen maan osallistujien liikkeenohjaajana ja muiden maiden suoritusten arvostelijana. Tuomareina olivat Viron Veronica Malm, Latvian Zaiga Clavina ja Suomen Reijo Rekorius. Maaottelun ratamestari oli Petri Isola.

Ennen kisaajien matkaan lähtöä rata käytiin läpi nollakoirakon kanssa. Tämä on erittäin tärkeää, koska näin saadaan varmistettua monia radan yksityiskohtia, minkä ansiosta kilpailevien koirakoiden tilanne on mahdollisimman tasapuolinen. Rata kulki sekä ulkona että sisätiloissa. Hissikin etsittiin ja sillä ajeltiin, mikä oli käytännönläheinen tehtävä, koska monet koirakot tarvitsevat tätä taitoa arjessaan.

 

 

MAAOTTELUN VOITTO SUOMEEN

 

Kokeiden milteipä parasta antia on tuomarin palaute. Maaottelun kyseessä ollessa tätä herkkua on tarjolla kaksinkertaisesti, koska palaute tulee kahden maan tuomarilta. Jotta palaute tulisi ymmärretyksi, tässä tarvittiin tulkin apua, kuten päivän muussakin ohjelmassa.

Kilpailun voittajaksi selvisi lopulta Suomen joukkue, vaikka parhaasta suorituksesta vastasikin virolaiskoirakko. Suomalaiskoirakoiden vastatessa sijoista kaksi ja neljä (varmista asia), Suomeen tuli siis voitto, joskaan kyseessä ei ollut ylivoimainen sellainen. Hopealle tuli Viron joukkue ja pronssitilalle Latvia.

Kisapäivä päättyi illalliseen ja illanviettoon. Kaikki maat kertoivat kuulumisia opaskoiratoiminnastaan. Ohjelmassa oli myös musiikkia ja pistekirjoitusaiheisia leikkejä.

Ehkä sijoituksiakin tärkeämpää on eri maiden välinen yhteistyö. Näissä tapahtumissa vaihdetaan kokemuksia ja saadaan oppia muiden maiden käytännöistä. Kilpailuihin osallistuminen tarkoittaa sitä, että kaikkien koirakoiden pitää matkustaa jonnekin, vieraalle paikkakunnalle tai peräti vieraaseen maahan. Tämä on hyvin opettavaista sekä koirille että niiden käyttäjillekin. Kun on viikonlopun ajan kulkenut oudossa ympäristössä, kotiin palattua tutut ympyrät tuntuvat varsin vaivattomilta.

Pudotetun esineen noutaminen on yksi opastuskokeen hallittavuusliikkeistä. Kuvassa Susanna Hannu ja Opas Ape.


Kokeissa koiran tulee ilmaista pysähtymällä suojatie. Kuvassa Esko Karmala ja Opas Etta.

Kuvassa Opas Ape toipuu maaottelu suorituksestaan.

Kuvassa nollakoirakon tärkeää tehtävää suorittavat Mika Tolvanen ja Della.

Kokeissa koiran tulee etsiä kulkusuunnasta poikkeava porras tai ovi. Kuvassa portaita etsivät Erkki Juntikka ja Diego.

Tuomarit suorittavat opastuskokeissa erittäin tärkeää tehtävää. Kuvassa Opaskoirayhdistyksen puheenjohtava Mika Tolvanen luovuttaa muistamiset tuomareille. Viron tuomari Veronica Malm, Latvian tuomari Zaiga Clavina ja Suomen tuomari Reijo Rekorius.

 

Suomi-Viro-Latvia maaottelu 6.10.2018 tulokset:

Juht Matthias & Gerli Kangur (Viro), 569 pistettä 2. Opas Ape & Susanna Hannu (Suomi), 555 pistettä 3. Svetes Neira Roventa Maarty & Viktors Sergejers (Latvia), 513 pistettä 4. Diego & Erkki Juntikka (Suomi), 508 pistettä 5. Juht Serena & Aleksejs Volhous (Latvia), 494 pistettä 6. Juht Milagros & Karin Leesmaa (Viro), 477

pistettä Joukkuekisa:

1. Suomi, 1063 pistettä

2. Viro, 1043 pistettä

3. Latvia, 1007 pistettä

 

Teksti: Susanna Hannu

Kuvat: Sari Talonen, Elise Calonius, Heidi Puff ja Riikka Inkiläinen