Kuinka kohtaat opaskoirakon?

Suomessa on hiukan yli 200 näkövammaista opaskoirankäyttäjää. Opaskoiran tunnistaa valjaista. Opaskoirien valjaina käytetään monenlaisia versioita. Näillä eri malleilla haetaan jokaiselle koiralle ja käyttäjälle istuvuutta ja käyttäjän ominaisuuksiin sopivuutta. Nahkavaljaiden vanha malli on hiljalleen poistumassa kangasvaljaiden lisääntyessä. Yhtenäinen tunnusmerkki on jäykkä valjasosa, josta näkövammainen pitää kiinni saaden kosketustuntuman koiran liikkeeseen. Tämä osa voi olla kaaren tai sauvan muotoinen. Valjaissa voi olla tuottajan nimi ja logo, teksti ”OPASKOIRA” ja ”Guide Dog”, sekä Näkövammaisten liiton opaskoirakoulun käyttämä punareunainen kolmio.

Usein koiranohjaajalla on myös valkoinen keppi merkkinä muille liikkujille näköhaitasta sekä tunnustelua varten esimerkiksi suojateiden reunojen ja portaiden toteamiseen.

Liikenteessä opaskoira työskentelee sille opetettujen kaavojen ja sääntöjen mukaisesti. Kaikki poikkeamat opituista kaavoista voivat hämmentää varsinkin nuorta, juuri työuransa aloittanutta koiraa. Opaskoira on koulutettu pysähtymään aina suoraan tulevan suojatien eteen tai se hakee käskystä suojatien oikealta tai vasemmalta. Koira ei tunnista liikennevaloja tai äänimerkkejä, vaan koiranohjaaja antaa käskyn kadun ylitykseen. Opaskoirakolle voi kertoa, kun tien voi ylittää. Ethän kuitenkaan silittele tai puhuttele koiraa, ettei sen keskittyminen työhön häiriinny. Jos huomaat opaskoirakon harhailevan voit tarjota apua ottamalla puhekontaktin näkövammaiseen.

Autoilija, antaessasi tietä opaskoirakolle pysäytäthän auton kokonaan. Näin koiranohjaaja voi olla varma aikeistasi.

Koira skannaa ympäristöään ja yrittää kulloisenkin tilanteen mukaan viedä käyttäjäänsä turvallisesti määränpäähän. Opaskoira kulkee jalkakäytävällä ajoradasta kauempana olevaa reunaa myötäillen. Se sukkuloi sujuvasti ihmisvilinässä, mainostelineiden ja tolppien seassa. Toisinaan äkkinäiset tilanteet voivat aiheuttaa opaskoirakolle jonkinasteisia murheita. Kadun reunaan pysähtyvä auto ja samaan aikaan aukeava ovi ei aina ehdi tavoittaa koirakon huomiota. Samoin saattaa käydä ulospäin aukeavien ovien tai ulkonevien portaiden kanssa kapeilla jalkakäytävillä.

Kevyen liikenteen väylillä koirakko voi kulkea joko vasemmassa tai oikeassa reunassa. Koiranohjaaja käyttää mahdollisuuksien mukaan kuuloaan ympäristönsä tarkkailuun, joten esimerkiksi nopeasti lähestyvän polkupyöräilijän olisi hyvä kilauttaa kelloa ja pyrkiä tekemään ohitus mahdollisimman etäältä. Samoin koiranohjaajaa auttaa kovasti, mikäli vastaantuleva koiranulkoiluttaja antaa itsestään ja koirastaan jonkinlaisen äänimerkin.

Maantiellä opaskoirakko kulkee tien vasenta reunaa. Koira ilmaisee vasemmalle kääntyvät tiet sisentämällä risteävää tietä muutaman metrin verran, pysähtymällä ja kääntämällä rintamasuunnan suoraan jatkuvaa tietä kohti. Koiranohjaaja antaa ylityskäskyn, ja näin matka jatkuu suoraan. Oikealle kääntyvälle tielle ohjaaja antaa käskyn etsiä tien oikealta, ja koiran tulee pysähtyä ja kääntää rintamasuunta siten, että ylityksen jälkeen kulku jatkuu risteävän tien vasenta reunaa myöten. Opaskoirakon kanssa voi harrastaa myös juoksemista, sauvakävelyä ja hiihtoa. Tällöin koira yleensä kulkee ohjaajan edellä valjaisiin kiinnitetyn joustavan nauhan avulla.