Opaskoira eläkkeelle

OPASKOIRA ELÄKKEELLE 12-VUOTIAANA

Opaskoiran käyttöönottosopimuksessa lukee opaskoiran eläkkeelle siirtymisajankohdasta, että se jää eläkkeelle viimeistään täyttäessään 12 vuotta. Opaskoirankäyttäjällä tulee olla mahdollisuus saada uusi opaskoira käyttöönsä viimeistään, kun edellinen opaskoira täyttää 12 vuotta.

Opaskoiran on voitava jäädä eläkkeelle, kun koirankäyttäjä haluaa opaskoiransa jäävän 12-vuotiaana pois opastustyöstä ja siirtyvän sille suunniteltuun eläkekotiin. Opaskoiran on jäätävä eläkkeelle viimeistään sen täyttäessä 12 vuotta kuten sopimuksessa sanotaan riippumatta siitä, että käyttäjä tai tuottajataho haluaisi sen jatkavan vielä työssään.

Sopimus määrittää koiran eläkeiän 12 ikävuoteen ja tuolloin sen tulee jäädä viettämään ansaittuja eläkepäiviä.

Opaskoiran hyvinvointia ja työkykyä tulee seurata koko sen työuran ajan. 

Viimeistään opaskoiran täyttäessä kymmenen vuotta opaskoirakoulujen ja hyvinvointialueiden on tehtävä suunnitelma opaskoiran vaihdosta yhteistyössä käyttäjän kanssa.

Käyttäjälle on järjestettävä uusi opaskoira mahdollisimman pian edellisen opaskoiran eläköidyttyä 12-vuotiaana. Suomessa opaskoirakouluja on vain kaksi, jonka vuoksi odotusajat ovat pitkiä ja koiranvaihtosuunnitelmat on tehtävä ajoissa.

Opaskoiran työkäytön pitkittäminen ei ole hyväksi koiran hyvinvoinnille. Se on määritelty opaskoiran käyttöönottosopimuksessa ja sitä tulee noudattaa. Käytön pitkittäminen ei ole myöskään hyväksi opaskoirankäyttäjälle, koska 12-vuotiaana hänen opaskoiransa on ikänsä ja terveydentilansa vuoksi päästävä ansaitulle eläkkeelle, jolloin nuori, terve opaskoira voi ottaa sen paikan ja opastaa käyttäjäänsä varmasti ja turvallisesti.

12.1.2024 Opaskoirayhdistys ry