Opaskoirakon kohtaaminen

Opaskoirakko tavaratalon hyllyvälikossä, opaskoira makuulla lattialla.

Tälle sivulle on koottu tietoa, mistä opaskoiran tunnistaa ja miten opaskoiran kanssa liikutaan.

Lue lisää alla olevista linkeistä opaskoirakon kohtaamisesta asiakaspalvelutilanteissa:

Opaskoiran paikka taksissa

Opaskoirakon kohtaaminen ja avustaminen kaupassa

Avustajan rooli näkövammaisen ja opaskoiran kanssa

Yleistä

Opaskoiran tunnistaa valjaista. Opaskoirien valjaina käytetään monenlaisia versioita. Erilaisilla valjasmalleilla haetaan jokaiselle koiralle ja käyttäjälle ergonomisesti sopivinta valjasta. Nahkavaljaat ovat hiljalleen vähentyneet kangasvaljaiden lisääntyessä. Valjaiden yhtenäinen tunnusmerkki on jäykkä valjasosa, josta näkövammainen pitää kiinni saaden kosketustuntuman koiran liikkeeseen. Tämä osa voi olla kaaren tai sauvan muotoinen. Valjaissa voi olla tuottajan nimi ja logo, teksti ”OPASKOIRA” ja ”Guide Dog”.

Usein koiran käyttäjällä on myös valkoinen keppi merkkinä muille liikkujille näkövammasta sekä tunnustelua varten esimerkiksi suojateiden reunojen, portaiden ja tasoerojen toteamiseen. Myös esteet ja käskystä koiran etsimät kohteet, kuten tolpat, postilaatikot, tiskit ja penkit on helpompi todeta valkoisella kepillä kuin hamuilla niitä etäämpää kädellä tai jalalla.

Liikenteessä opaskoira työskentelee sille opetettujen kaavojen ja sääntöjen mukaisesti. Kaikki poikkeamat opituista kaavoista voivat hämmentää varsinkin nuorta, juuri työuransa aloittanutta koiraa. Opaskoira on koulutettu pysähtymään aina suoraan tulevan suojatien eteen tai se hakee käskystä suojatien oikealta tai vasemmalta. Koira ei tunnista liikennevaloja tai äänimerkkejä, vaan koiran käyttäjä antaa käskyn kadun ylitykseen. Opaskoirakolle voi kertoa, kun tien voi ylittää. Ethän kuitenkaan silittele tai puhuttele koiraa, ettei sen keskittyminen työhön häiriinny. Jos huomaat opaskoirakon harhailevan voit tarjota apua ottamalla puhekontaktin näkövammaiseen.

Autoilija, antaessasi tietä opaskoirakolle pysäytäthän auton kokonaan. Näin koiran käyttäjä voi olla varma aikeistasi.

Koira tarkkailee ympäristöään ja yrittää kulloisenkin tilanteen mukaan viedä käyttäjäänsä turvallisesti määränpäähän. Opaskoira kulkee jalkakäytävällä ajoradasta kauempana olevaa reunaa myötäillen. Se sukkuloi sujuvasti ihmisvilinässä, mainostelineiden ja tolppien seassa. Toisinaan äkkinäiset tilanteet voivat aiheuttaa opaskoirakolle jonkinasteisia murheita. Kadun reunaan pysähtyvä auto ja samaan aikaan aukeava ovi ei aina ehdi tavoittaa koirakon huomiota. Samoin saattaa käydä ulospäin aukeavien ovien tai ulkonevien portaiden kanssa kapeilla jalkakäytävillä.

Kevyenliikenteen väylillä koirakko voi kulkea joko vasemmassa tai oikeassa reunassa. Koiran käyttäjä käyttää mahdollisuuksien mukaan kuuloaan ympäristönsä tarkkailuun, joten esimerkiksi nopeasti lähestyvän polkupyöräilijän olisi hyvä kilauttaa kelloa tai vaikka moikata ja pyrkiä tekemään ohitus mahdollisimman etäältä. Samoin koiran käyttäjää auttaa kovasti, mikäli vastaantuleva koiranulkoiluttaja antaa itsestään ja koirastaan jonkinlaisen äänimerkin eikä missään tapauksessa laske koiraansa tutustumaan opaskoiraan. Ohita opaskoirakko turvallisemmalta puolelta ja riittävän etäältä. Jos mahdollista, ohitus opaskoiran käyttäjän eli valjaista kiinni pitävän näkövammaisen puolelta. Näin opaskoira ei häiriinny, vaan voi keskittyä työhönsä.

Maantiellä opaskoirakko kulkee tien vasenta reunaa. Koira ilmaisee vasemmalle kääntyvät tiet sisentämällä risteävää tietä muutaman metrin verran, pysähtymällä ja kääntämällä rintamasuunnan suoraan jatkuvaa tietä kohti. Koiran käyttäjä antaa ylityskäskyn, ja näin matka jatkuu suoraan. Oikealle kääntyvälle tielle käyttäjä antaa käskyn etsiä tien oikealta, ja koiran tulee pysähtyä ja kääntää rintamasuunta siten, että ylityksen jälkeen kulku jatkuu risteävän tien vasenta reunaa myöten.

Opaskoiran kanssa voi harrastaa myös juoksemista, sauvakävelyä ja hiihtoa. Tällöin koira yleensä kulkee ohjaajan edellä valjaisiin kiinnitetyn joustavan nauhan avulla.