Vuosikertomus ja toimintasuunnitelma

Opaskoirayhdistys ry

TOIMINTASUUNNITELMA 2024

TOIMINTAKERTOMUS 2023

Opaskoirayhdistys ry on opaskoirankäyttäjien etujärjestö, jonka toiminta-alue on koko Suomi. Yhdistys luokitellaan yleishyödylliseksi.

Sen tärkeimmät tehtävät ovat opaskoirankäyttäjien oikeuksien seuraaminen, aluetoiminta, koulutusviikonloput ja opaskoiratoiminnasta tiedottaminen.

SISÄLTÖ

1. YLEISKATSAUS VUODESTA 2023

1.1 Esimerkkejä toiminnan tuloksista 2023

1.2 Jäsenistö

2. JÄSENTIEDOTUS JA TIEDONVÄLITYS

2.1 Jäsentiedotus

2.2 Ulkoinen tiedotus

3. ALUETOIMINTA

3.1. Koe- ja kilpailutoiminta

4. TALOUS

4.1 Sijoitukset

4.2 Varainhankinta

4.3 Henkilöstö

4.4 Vapaaehtoinen peesarityö

5. HALLINTO JA TYÖRYHMÄT

6. KANSAINVÄLINEN TOIMINTA

1. YLEISKATSAUS VUODESTA 2023

Toimintavuosi 2023 oli yhdistyksessä tapahtumarikas. Opaskoirayhdistyksen 75. juhlavuosi ja Peesarikerhon 30. toimintavuosi toivat lisää näkyvyyttä opaskoiratoimintaan ja vapaaehtoistoimintaan. Jäsenet osallistuivat aktiivisesti tapahtumiin sekä opaskoira-aiheisiin keskusteluihin. Alueellinen ja verkkopohjainen vertaistuki olivat kaikkien opaskoirankäyttäjien tukena.

Yhdistyksemme taloudellinen tulos toimintavuonna 2023 oli hyvä ja pystyimme avustuksien avulla tukemaan paremmin jäsenten osallistumista muun muassa koulutusviikonloppuihin sekä tukemaan vapaaehtoisten koulutusta.

Vuosi 2023 oli yhdistyksen 75. toimintavuosi ja yhdistyksen julkaisemien Opaskoiravuosikirjan 70., Vetomars-äänilehden 45. ja Valjaissa-lehden 21. ilmestymisvuosi.

Yhdistys oli Näkövammaisten liitto ry:n (NKL), European Guide Dog Federation (EGDF), Suomen Kennelliitto ry:n, Suomen Vuokranantajat ry:n, Suomen Paralympiakomitean ja Suomen Palveluskoiraliitto ry:n jäsen. Monet edunvalvonnalliset ja esteettömyystehtävät työllistivät yhdistystä.

Opaskoirankäyttäjien etujärjestönä yhdistys teki opaskoira-asiaa tunnetuksi harjoittamalla tiedotus- ja julkaisutoimintaa, järjesti ja tuki opaskoirankäyttäjien viikonloppukursseja sekä koe- ja kilpailutoimintaa ja muuta harrastustoimintaa, mikä parantaa opaskoiran käyttöedellytyksiä.

Yhdistys toimi opaskoirankäyttäjien oikeuksienvalvojana koirien käyttöön liittyvissä asioissa, muun muassa tukien yksittäisiä koirakoita ongelmatilanteissa lausunnoin ja neuvotellen eri osapuolten välillä yhteistyössä Näkövammaisten liiton oikeuksienvalvonnan kanssa.

Yhdistys piti yhteyttä opaskoirien tuottajatahojen Näkövammaisten liiton Opaskoirakoulun ja Suomen Opaskoirakoulu Oy:n kanssa välittäen niille tietoa toiminnastaan.

Yhdistys myös toimii yhteistyössä Näkövammaisten liiton, Musti ja Mirri -ketjun, Suomen hyvinvointialueiden ja peesareiden kanssa.

Yhdistyksen sääntömääräinen vuosikokous pidettiin hybridikokouksena maaliskuussa Palvelu- ja toimintakeskus Iiriksessä Helsingissä.

Vuosikokouksessa valittiin kolme varsinaista jäsentä Virpi Paananen, Taru Luukkala ja Erkki Juntikka hallitukseen erovuoroisten Erkki Juntikka, Virpi Paananen ja Raisa Ticklen tilalle kaudeksi 2023–2025 ja kaksi varajäsentä Hannu Niemi ja Terhi Laaksonen erovuoroisten Arto Kurvisen ja Terhi Laaksosen tilalle kaudeksi 2023–2024.

Hallituksessa jatkoivat Katja Arvonen, Marianne Tenhami ja Matti Syrjälä.

Vuoden 2023 teemana oli Uusin silmin opaskoiran kanssa.

  1. Esimerkkejä toiminnan tuloksista 2023

Vuoden 2022 peesariksi valittiin Outi Kesäniemi.

Koe- ja kilpailutoiminnan opastuskokeiden tekstiä päivitettiin kotisivuille.

Puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja osallistuivat Näkövammaisten liiton järjestämään Järjestöpäiväwebinaariin 14.3.2023.

Palveluskoiraliitto järjesti palveluskoirakoelajien muutostoiveista ja esityksistä avoimen keskustelutilaisuuden torstaina 30.3.2023. Tilaisuus toteutettiin etäyhteyksin Teamsillä ja se oli maksuton. Erkki Juntikka osallistui tähän.

Taru Luukkala ja Erkki Juntikka osallistuivat etänä Suomen Palveluskoiraliiton sääntömääräiseen kevätkokoukseen 22.4.2023.

Puheenjohtaja osallistui Suomen Paralympiakomitean kevätkokoukseen etänä 11.5.2023.

Vertaistukiryhmä Teamsissa Äkillisesti opaskoirasta luopuneille aloitti toimintansa 15.5. Ryhmä jatkoi toimintaansa syksyllä, jolloin kohderyhmänä on ollut Opaskoirasta luopuneet käyttäjät.

Näkövammaisten liiton valtuustoasia, Virpi Paananen osallistui 13.5. liiton valtuuston kokoukseen. Hallitus toivoi, että valtuustossa nostetaan esille, että kirjaamisapua tarvitaan edelleen hakemuksiin, valituksiin tai muihin samanlaisiin asiakirjoihin.

Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisema Valtakunnalliset lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineiden luovutusperusteet 2023: Opas apuvälinetyöstä tekeville ammattilaisille ja ohjeita asiakkaille lisättiin omille kotisivuille ja tiedotettiin Näkövammaisten liiton keskustelukanavilla.

Ilmainen Webinaari BlindSquaren käytöstä 6.6. klo 15.30, koulutuksen piti it-asiantuntija Kaisa Penttilä Näkövammaisten liitosta. Koulutus oli tarkoitettu opaskoirankäyttäjille, peesareille ja muille opaskoiratoiminnassa mukana oleville. 19 henkilöä osallistui koulutukseen.

Opaskoirayhdistys järjesti 6.9.2023 klo 10–15 kaikille kiinnostuneille avoimen ja maksuttoman webinaarin liittyen Opaskoirat-Uusin silmin teemaan. Webinaariin osallistui päivän aikana 56 kuulijaa.

Opaskoirayhdistys järjesti omat opastuskokeet 14.10.2023 Joensuussa Karjala-Savo opaskoiratapahtuman 13-15.10.2023 yhteydessä.

Eija Paasu ja Sari Rajala pitivät peesarikoulutuksen Hyvinkäällä 20-22.10.2023.

Yhteyshenkilötapaaminen hybridinä 27-29.10.2023 Lahti, Loma- ja kurssikeskus Lepola.

Erkki Juntikka ja Taru Luukkala osallistuivat Suomen Palveluskoiraliiton sääntömääräiseen syyskokoukseen 11.11.2023 Keravalla.

Ilotuliteturvallisuuden parantamista ja ilotulitteista aiheutuvien haittojen vähentämistä koskevaa selvitysluonnosta käsitellään edelleen Työ- ja elinkeinoministeriössä. Uusi kuuleminen järjestettiin 15.11. Klo 13-14:30. Virpi Paananen laittoi palauteviestiä, koska ei päässyt etänä osallistumaan.

Virpi Paananen ja Ulla Jensen osallistuivat Helsingin ja Uudenmaan Näkövammaisten järjestämään joulukarnevaaleihin 28.11.2023 Palvelu- ja toimintakeskus Iiriksessä myymällä varainhankintatuotteita.

Lausunnot, tiedotteet, vetoomukset

Opaskoirayhdistyksen valtuustoaloitteen myötä Näkövammaisten liitto ry:n hallitus
perusti työryhmän, jonka tehtävänä on selvittää opaskoiraa hakevien henkilöiden ja opaskoirankäyttäjien oikeuksienvalvonnan tila, asema, auttaminen ja oikeuksien toteutuminen säännöllisellä seurannalla. Työryhmä toteutti asiakaskyselyn käyttäjille vuonna 2023. Tulokset saimme tietoomme kyselystä vasta joulukuussa 2023.

Kansainvälisen opaskoirapäivän lehdistötiedote 2023: Uusin silmin – Opaskoiran kanssa.

Viestintätyöryhmä ja peesarit laativat Peesarimediatiedotteen.

Opaskoirat ja liukuportaat -lausunto lähetettiin toukokuussa Tukesille.

Näkövammaisella on oikeus tulla opaskoiransa kanssa R-kioskeihin-muistutus lähetettiin 17.5.2023 R-kioskit Oy:lle.

Viestintätyöryhmä teki ohjeistuksen Opaskoiran ja käyttäjän kohtaaminen kaupassa päivittäistavaramyyntiketjujen liikkeenharjoittajille 29.6.2023.

Tiedote Opaskoiran ja käyttäjän kohtaaminen kaupassa jaettiin Näkövammaisten liiton keskustelukanaville ja Facebookiin 29.6.2023.

EGDF:n ja Opaskoirayhdistyksen tiedote liittyen avustajakoirien oikeuteen lentomatkustamiseen jaettiin Näkövammaisten liiton keskustelukanaville ja Facebookiin 19.7.2023.

Tiedote opaskoiran matkustaminen Finnairin lennoilla jaettiin Näkövammaisten liiton keskustelukanavilla ja Facebookissa 26.7.2023.

Oikeus- ja esteettömyystyöryhmä laati Opaskoiraa käyttävien vaikeavammaisten kuljetuspalvelun asiakkaiden palveluun liittyvän muistutuksen – tiedote & jakelu.

Kehen ottaa yhteyttä opaskoira-asioissa – tiedotus on laitettu kotisivuille ja Näkövammaisten liiton keskustelukanaville.

Opaskoirayhdistys laati tiedotteen MaRa:lle Koirien lemmikkimaksu majoitustiloissa.

Oikeus- ja esteettömyystyöryhmä laati opaskoirakouluille tiedotteen Opaskoirakoulujen kautta saatavat tarvikkeet yhdenvertaisesti kaikille opaskoirankäyttäjille.

Ilmoitus liukuporras – tempauksesta Näkövammaisten liiton keskustelukanaville 11.10.2023.

Ruokaviraston koirarekisteristä tiedottaminen Näkövammaisten liiton keskustelukanaville 30.12.2023.

Kannanotto tervehdyttämisohjelmasta ja jatkokursseista lähetetty tervehdyttämistyöryhmälle ja Näkövammaisten liiton oikeuksienvalvontaan Tapio Tiilikaiselle 31.12.2023.

1.2 Jäsenistö

Vuoden 2023 lopussa jäsenmäärä oli 199 henkilöä. Kannatusjäseniä oli 61 ja ainaiskannatusjäseniä oli kuusi. Uusia jäseniä liittyi 15 henkilöä Opaskoirayhdistykseen, eronneita ja erotettuja jäseniä oli yhdeksän.

Suomessa työskenteli 232 opaskoiraa vuonna 2023.

Jäsenmaksuja saatiin 5025 euroa ja kannatusjäsenmaksuja 1730 euroa.

2. JÄSENTIEDOTUS JA TIEDONVÄLITYS

2.1 Jäsentiedotus

Jäsentiedotusta tehostettiin Näkövammaisten liiton kolmen keskustelukanavan lisäksi muilla digitaalisilla alustoilla.

Vetomars-jäsenlehti ilmestyi viisi kertaa.  Jäsenlehden numero 6/2023 ilmestyi tammikuussa 2024. Päätoimittajana toimi Sari Karjalainen. Cd-levyjen kopioinnin ja postituksen hoiti Näkövammaisten liitto. Lisäksi lehti ilmestyi digitaalisena äänijulkaisuna.

2.2 Ulkoinen tiedotus

Valjaissa-lehti ilmestyi kolme kertaa vuodessa. Ilmoitusmyynnin hoiti Printmix Oy. Painomäärä oli keskimäärin 2500 kappaletta lehdeltä. Päätoimittajana toimi 18.3.2023 alkaen Susanna Kovasin, vastaavana toimittajana Ali Kinnunen. Toimituskuntaan kuuluivat Sanna Tynkkynen, Marianne Tenhami, Mikko Ojanen ja Marita Vainio. Vuoden kolumnistina toimi Mira Nieminen.

Lehti on tiedotus- ja kannatusjäsenlehti, joka lähetettiin myös yhdistyksen vapaaehtoistyöhön osallistuville peesareille, yhteyshenkilöille, yhdistyksen sidosryhmille, sairaanhoitopiirien näönkuntoutukseen, opaskoiria tuottaville tahoille ja heidän kauttaan hoitoperheille.

Opaskoiravuosikirja 2023 ilmestyi helmikuussa. Sen markkinoinnista ja ilmoitusmyynnistä vastasi Jari Korhonen Buckonet Oy:stä. Lisäksi kirjaa markkinoitiin yhdistyksen Internet-sivuilla ja opaskoirayhteyshenkilöiden toimesta. Opaskoiravuosikirjan painos oli 2000 kappaletta, painotaloksi valittiin Grano Oy.

Seinäkalenteri 2024 opaskoirien kuvilla, työssä olevien opaskoirien nimillä ja ihmisten nimipäivillä julkaistiin syyskuussa. Kalenterikuvat otti Sari Narikka-Voutilainen ja taitosta vastasi Suomen Uusiokuori Oy.

Kalenterin painos oli 1200 kappaletta. Yhteyshenkilöt myivät kalenteria alueillaan. Sitä markkinoitiin myös yhdistyksen Internet-sivuilla, Facebookissa ja Valjaissa-lehdessä. Joulukuussa myös Buckonet Oy otti kalentereita myyntiin. Kalenterin myyntihinta oli 15 euroa ja sisälsi arvonlisäveron ja postituskulut. Alueiden yhteyshenkilöt saivat itse myymistään kalentereista seitsemän euroa per myyty kalenteri oman alueensa toimintaan.

Yhdistys jakoi opaskoiratietoutta Internet-sivujensa, Facebookin ja median välityksellä. Opaskoirayhdistys ry:n Facebook-sivuilla oli vierailijoita 3184 ja seuraajia 1900 vuonna 2023. Facebookissa myös jaettiin opaskoirankäyttäjien omia tarinoita ja kokemuksia.

Lisäksi opaskoirayhteyshenkilöt ja jäsenkoirakot kävivät kertomassa opaskoirista tapahtumissa, oppilaitoksissa ja kouluissa.

Yhdistyksen julkisessa tiedottamisessa hyödynnettiin omaa Facebook-sivustoa sekä opaskoira-aiheisia Facebook-ryhmiä.

3. ALUETOIMINTA

Aluetoiminta koostui hallituksen jakamien maantieteellisten toiminta-alueiden (11 aluetta), opaskoirayhteyshenkilöiden ja Peesarikerhon järjestämästä toiminnasta. Toimintaa järjestettiin erillisen ohjeistuksen mukaisesti. Eri alueilla tapahtuva toiminta on osa yhdistyksen toimintaa ja siten yhdistyksen talousarviossa ja kirjanpidossa.

Yhdistys tukee kursseja ja patikoita maksamalla peesareiden ja kouluttajien matka-, majoitus- ja ruokailukulut.

Peesarit ja kouluttajat ovat kaikkien koirankäyttäjien apuna jäsenyydestä riippumatta yhdistyksen tapahtumissa ilman lisämaksuja.

Yhdistys tuki jäsenkoirakoiden matkakuluja 25 euroa ylittävältä osalta kursseille ja vuosikokoukseen halvinta matkustustapaa käytettäessä. Lisäksi yhdistys tuki osallistumiskuluja jäsenilleen viikonloppukurssien osalta. Ei-jäsenet maksoivat omakustannehinnan.

Peesaripatikat ovat omakustanteisia. Peesareille ja muille tapahtumissa vapaaehtoistyötä tekeville korvattiin 24 senttiä/km kilometrikorvausta oman auton käytöstä. Kilometrikorvauksen hintaa nostettiin 0,30 euroa/km.

Opaskoirayhdistyksen yhteyshenkilöt järjestivät erilaisia tapahtumia eri alueiden välillä ja omilla alueillaan kuluvan vuoden aikana.

Yhteyshenkilötapaaminen pidettiin 27.-29.10.2023 Loma- ja kurssikeskus Lepolassa Lahdessa.

Alueelliset toimintakertomukset:

Kaakkois-Suomen opaskoiratoiminta vuonna 2023

18.2.2023 Talviulkoilupäivä, Imatra

* mukana neljä koirakkoa ja kaksi peesaria

26.4.2023 Kansainvälisen opaskoirapäivän marssi, Lappeenranta

* mukana yksi koirakko, kaksi opaspentua ja kaksi peesaria

13.6.2023 Täälhä myökii asutaan – järjestötapahtuma, Lappeenranta

* mukana kaksi koirakkoa ja yksi peesari

9.10.2023 Eläintenviikon tapahtuma, Lappeenranta, 

* mukana kaksi koirakkoa ja kaksi peesaria

13.11.2023 Peesaritoiminnan esittelyä, Lappeenranta

* mukana kaksi koirakkoa, yksi peesari ja kaksi peesausta kokeilevaa

14.11.2023 Esittelyä opaskoiran vertaistuesta, Imatra

* mukana kaksi koirakkoa ja yksi peesari

19.12.2023 Tottelevaisuustreenit yhdessä Lappeenrannan palveluskoirayhdistyksen koirakoiden kanssa, mukana alueelta kaksi opaskoirakkoa ja yksi peesari.

Satakunnan toimintakalenteri 2023

Tammikuu 21.1 kokoonnuimme Poriin ”kuusenkaatajaisiin”. Paikalla oli viisi koirakkoa ja neljä peesaria.

Toukokuun 27. kokoonnuimme Yyteriin Golfin parkkipaikalle, josta kävelimme Kalloon ja takaisin.

Mukana oli viisi koirakkoa ja neljä peesaria.

7.10. kokoonnuimme Poriin treenaamaan. Paikalla oli viisi koirakkoa ja viisi peesaria sekä yksi peesauksesta kiinnostunut. Elokuussa Satakunnasta osallistui koirakoita ja peesareita juhlapatikalle Räyskälään.

Päijät- ja Kanta-Hämeen toimintakertomus vuodelta 2023. Kansainvälisen opaskoirapäivän aikoihin saimme Aamuposti lehteen Riihimäellä jutun opaskoirankäyttäjästä. Kyseessä oli Heli Yli-Pentilä. Opaskoirakalentereita on tänä vuonna jonkin verran myyty.  22-24.9. oli Opaskoiraviikonloppu johon osallistui 13 henkilöä.

Pirkanmaan toimintakertomus

7.2.2023 Kirsi Vassin luento opaskoirista

Läsnä 12 koirakkoa, Kirsi Vass ja avustaja.

4.3.2023 Yhteisruokailu Zarillossa

Paikalla viisi koirakkoa ja avustaja.

Kulut: omakustanteinen

23.4.2023 Kevätretki Niihaman majalle

Peruttu vähäisen osanottajamäärän vuoksi

21.5.2023 Norrlandia potilashotellin kevättempaus

Opaskoirayhdistyksen toiminnan esittelyä

7.6.2023 Koirametsä

Paikalla kahdeksan koirakkoa ja kolme avustajaa.

Kulut: metsän vuokra ja grillimakkarat katettiin vanhasta kahvikassasta

9.8.2023 Olkapiste

Opaskoirayhdistyksen toiminnan esittelyä.

9.9.2023 Uuden peesarin perehdytys

Paikalla: kaksi koirakkoa sekä vanha ja uusi peesari

Pohjois-Suomen toimintakertomus

(Kainuu, Pohjois-Pohjanmaa, Lappi)

*Viikonlopputapaamiset:

– Koulutus- ja virkistysviikonloppu

Lumikurssi Oulussa 10 – 12.2.2023, Osallistujia sekä pohjoisen alueelta että muualta Suomesta.

Peesareiden ja koirakoiden lisäksi kouluttajia Opaskoirakoululta sekä muutama peesariharjoittelija.

– Virkistystapaaminen ja pikkujoulut Oulussa 24 – 25.11.2023

Osallistujia yhteensä kuusi opaskoiraa ja yksi eläkeläisopas. Ihmisiä kuusi opaskoiran käyttäjää ja neljä peesaria sekä neljä muuta henkilöä. Tultiin eri puolilta aluettamme: Kajaani, Ylivieska, Oulu, Rovaniemi, Sodankylä, Keminmaa ja Kemi. Osa osallistui vain toisena päivänä ja osa molempina.

Perjantaina pieniä lenkkejä, käytiin syömässä ja vietiin oppaita koirauimalaan. Lauantaina treenailtiin tottelevaisuutta hotellilla, käytiin peesarilenkeillä ja syötiin Pitopalvelusta tilattu makoisa ateria.

Vertaistukea saatiin kokemuksia ja vinkkejä jaettaessa.

*Päivätapahtuma

Rovaniemi, Kokoontuminen Rovaniemellä sunnuntaina 11.6.2023

Tavattiin Lapin Näkövammaiset ry:n toimistolla kuulumisia vaihtaen sekä nauttien mehut ja keksejä. Sitten lähdettiin kävelylle peesareiden kanssa harjoittelemaan kaupungille. Tehtiin treffit Lordin aukiolle, jossa treenattiin paikallaoloa, luoksetuloa ynnä muuta sellaista erilaisten häiriötekijöiden ympärillä.

Tämän jälkeen oltiinkin jo nälkäisiä ja suunnattiin porukalla syömään.

Osallistujat: kolme opaskoirakkoa, kolme peesaria ja yksi muu henkilö. Paikkakunnilta Tornio, Keminmaa, Sodankylä ja Rovaniemi eli yhteensä seitsemän ihmistä ja kolme opaskoiraa.

– Kansainvälinen Opaskoirapäivä

Kajaanin tapahtuma, Kajaanissa 2023 Prismassa kerrottiin ohikulkijoille opaskoirista ja pentuperhetoiminnasta. Jututettavia henkilöitä arviolta 60.

Kolme opaskoirakkoa ja opaspentu sekä heidän ihmisensä.

– Etätapaaminen Teams 18.9.2023, Osallistujia kuusi opaskoirakkoa ja kaksi peesaria.

Suunniteltiin tulevaa toimintaa ja jaettiin tietoa VR:n saattajapalvelusta sekä muuta ajankohtaista. Hienoa oli, että tilaisuuteen osallistui kaksi uutta opaskoirankäyttäjää.

Teams. tapaaminen koettiin antoisaksi, joten sovittiin, että ensi vuonnakin kokoonnutaan keväällä ja syksyllä. Näin useampi henkilö pääsee kertomaan näkemyksiään tulevan toiminnan suhteen ja halukkuutensa osallistua järjestelyihin.

Muuta toimintaa:

Partiolaisille kerrottiin opaskoirista

toukokuu Sodankylä – Kirsti ja opaskoira Pinni

Rovaniemi 28.7. Kirsti ja Meri sekä opaskoira Pinni

Eri ikäiset partiolaiset olivat kiinnostuneita. Kerroimme muistaakseni kolmelle eri ryhmälle. (Meri kirjoittanut aiheesta Valjaissa lehden viimeiseen tämän vuoden numeroon,)

– Peesarikerhon järjestämät tapahtumat, Pohjoisen koirakoita osallistui Peesarikerhon talvipatikalle ja juhlapatikalle elokuussa.

Yksi opaskoirakko on osallistunut aktiivisesti muiden alueiden järjestämiin viikonlopputapahtumiin.

– Peesarikoulutus Hyvinkäällä 21 – 22.10.2023, Peesarikoulutukseen osallistui yksi peesari alueeltamme.

– Opaskoirayhdistyksen webinaari 6.9.2023, Kirsti kertomassa Alueellisesta opaskoiratoiminnasta

– Yhteyshenkilötapaaminen 27.10. – 29.10.2023 Lahdessa Lepolassa, yhteyshenkilö Kirsti osallistui etänä

Varsinais-Suomen toimintakertomus 2022

Kuluneen vuoden aikana on kokoonnuttu kolme kertaa kerhoiltoihin.

Kaikissa tapaamisissa on treenattu koiria peesareiden kanssa. Vuoden ensimmäisessä tapaamisessa opeteltiin lisäksi pientä lihashuoltoa koiralle, jotta koirankäyttäjillä olisi mahdollista myös itsenäisesti huolehtia koiran lihaksiston perushyvinvoinnista.

Kesäkuun tapaamisen aiheena oli treenien ja vertaistuen ohella grillimakkaran syönti ja kahvin juonti sekä järvimaiseman luonnosta nauttiminen.

Syksyn tapaamisen aiheena oli Bemer-hoitomatto ja oheistuotteet. Vertaistuellisena keskusteluna pohdittiin koiran ikääntymistä ja koiranvaihtoon liittyvää menettelyä muun muassa sairaanhoitopiirille.

Kokoontumispaikkoina koirakoilla on ollut Varsinais-Suomen Näkövammaisten aluetoimintakeskus Turun keskustassa sekä vapaa-ajan viettopaikka Rauhaniemi Kaarinassa, Littoisten järven rannalla.

Kerhotapaamisten lisäksi on esitelty opaskoiratoimintaa eri tilaisuuksissa. Esim. toukokuussa kävimme Raision ”Samalla viivalla”-tapahtumassa, aiheella Opaskoiran elämää, pentulaatikosta eläkkeelle. Paikalla oli kolme koirakkoa, yksi pentuperhe sekä luennoitsijana Kirsi Vass Näkövammaisten liiton opaskoirakoululta.

Tapaamisiin on osallistunut vuoden aikana alueen 14 koirakosta kahdeksan koirakkoa, kolme peesaria sekä seitsemän muuta opaskoiratoiminnasta kiinnostunutta. 

Savon alueen toimintakertomus

Kansainvälisenä opaskoirapäivänä 26.4. Savon alueen koirakot tapasivat Kuopiossa Jahtihovissa vertaistuen, kuulumisten ja koirahuollon vaihdon merkeissä sekä näyttäydyimme kaupungilla. Tämän jälkeen menimme ruokailemaan ravintolaan. Paikalla meitä koirakoita oli viisi, joista yksi oli uusi koirakko. Lisäksi peesari, peesariharjoittelija, hoitoäippä sekä kouluttaja sekä Suomen Opaskoirakoulu Oy:n johtaja. Tänä oli meidän niin sanottu kerhotapaamisemme. Meillä ei ollut omaa koulutustapahtumaa paitsi yhteistyössä Karjalan kanssa. 13.-15.10.2023 Karjala-Savon opaskoiraviikonloppu Joensuussa sekä Opaskoirayhdistyksen järjestämä opastuskoe 14.10.2023. Opaskoirankäyttäjiä oli lauantaina 12 ja sunnuntaina yhdeksän. Peesareita ja avustajia oli yhdeksän.

Hki-Uusimaan tapahtumat 2023

4.2. treenilauantai Helsingissä ja kahvittelua. Mukana kahdeksan koirakkoa, kaksi kouluttajaa ja
viisi peesaria sekä peesauksesta kiinnostuneita.

5.3. ulkoilutapahtuma Helsingin keskuspuistossa kahvittelua ja ruokailu. Mukana muutamia
koirakoita ja kolme peesaria ja läheisiä.

22.4. treenipäivä ja Kansainvälisen Opaskoirapäivän viettoa Espoossa.
Mukana noin kymmenen koirakkoa, viisi peesaria ja kouluttaja.

21.5 ulkoilutapahtuma Espoon Pirttimäessä. Mukana seitsemän koirakkoa, yksi peesari
sekä henkilökohtaisia avustajia ja läheisiä.

18.6. kesälaitumille. Koirapuistoilua, pieni lenkki helteisessä säässä ja ravintolaan syömään.
Mukana 10–12 koirakkoa, viisi peesaria, yksi uusi peesauksesta kiinnostunut henkilö sekä henkilökohtaisia avustajia ja läheisiä.

23.9. Töölönlahden kierros peruttiin vähäisen osallistumismäärän vuoksi.

21.10. ulkoilutapahtuma ja makkaran grillausta Vantaan Kuusijärvellä. Mukana viisi koirakkoa, kolme
peesaria ja muutama henkilökohtainen avustaja ja läheisiä.


19.11. peesarikurssin käyneille aloitteleville peesareille treenipäivä Espoossa, kuusi peesaria ja seitsemän koirakkoa.

25.11. pikkujoulut: koirapuistoilua ja ravintola, seitsemän koirakkoa, viisi peesaria ja yksi avustaja.

3.1. Kilpailutoiminta

Koe- ja kilpailutyöryhmän toimintakertomus 2023

Vuoden 2023 aikana jatkettiin kokeiden järjestämistä yhdessä paikallisten palveluskoirayhdistysten kanssa. Opaskoirayhdistys auttoi järjestelyissä (koepaikat, nollakoirat) sekä tuki päätösten mukaisesti myös taloudellisesti kokeita järjestäneitä yhdistyksiä.

Kilpailukausi avattiin toukokuun opastuskokeella Kouvolassa. Kokeen järjestelyistä vastasi Kouvolan Palveluskoirayhdistys ry. Kokeeseen osallistui seitsemän koirakkoa. Tuomarina toimi Ari Kansikas ja ratamestarina ja liikkeenohjaajana Tomi Kuisma.

Kesäkuun Turussa pidetyistä kokeista vastasi Suomen Rottweileryhdistys ry:n Turun alaosasto. Osallistujia kokeessa oli kuusi koirakkoa. Tuomarina Mika Laaksonen ja ratamestarina ja liikkeenohjaajana Juhani Aaltonen.

Lokakuussa Opaskoirayhdistys järjesti opastuskokeet Joensuun koulutusviikonlopun yhteydessä. Kokeeseen osallistui viisi koirakkoa. Tuomarina toimi Eija Koistinen ja ratamestarina ja liikkeenohjaajana Lea Kilpeläinen.

Suomen Palveluskoiraliitto ry:n mestaruuskokeissa elokuussa opastuskokeeseen osallistui kolme koirakkoa, joista kaksi edusti Opaskoirayhdistystä.

Palveluskoiraliiton kanssa on jatkettu yhteistyötä muun muassa koetuomareiden määrän lisäämiseksi. Lisäksi yhdistykseltä on ollut edustajat Suomen Palveluskoiraliiton virallisissa jäsenkokouksissa.

Virallisen koetoiminnan lisäksi syyskuun Lahden koulutusviikonlopun aikana oli mahdollista osallistua niin sanotulle leiriradalle. Tarkoituksena oli antaa osallistujille kokemus koeradasta ja innostaa uusia koirakoita kokeisiin. Leiriradan suunnitteli ja arvosteli Petri Isola.

4. TALOUS

4.1 Sijoitukset

Yhdistyksen kirjanpito ja palkanlaskenta oli Tilipros Oy:n hoidossa. Tilipros:lla on toimisto Helsingin Itäkeskuksessa, mikä helpottaa yhteistyötä tilitoimiston kanssa.

Yhdistyksen pörssisijoituksia hoiti Aktia Varainhoito Oy. Aktian kanssa on tehty sopimus, jonka mukaan nostetaan tuottoja kolmen kuukauden välein. Sijoituksia voi edelleen myydä, mikäli taloudellinen tilanne niin vaatii. Nostojen tarkoituksena on lisätä yhdistykselle kassavirtaa.

4.2 Varainhankinta

Yhdistyksen tärkeimpiä varainhankintatuotteita on ollut Opaskoiravuosikirja. Ensi keväänä ilmestyvä kirja on kooltaan isompi kuin perinteinen vuosikirja. Opaskoirayhdistys myy ja markkinoi kirjaa. Buckonet Oy myy kirjaa 2.3.2024 asti.

Varainhankintatuotteina oli myynnissä vuosikirjan ja kalenterin lisäksi pehmoheijastimia, t-paitoja, keittiöpyyhkeitä, pussukoita, peflettejä, patakintaita, helmipinssejä, avainnyörejä, nyörireppuja ja nyöripussukoita. Ennakkomyyntinä oli koirien kylpytakkeja, t-paitoja ja collegetakkeja.

Ylläpidettiin henkilö- ja yhteisökannatusjäsenten hankintaa sosiaalisen median sekä Valjaissa-lehden kautta.

Yhdistyksen sääntöjen mukaan on voitu ottaa vastaan lahjoituksia ja testamentteja.

Opaskoirayhdistys sai testamenttilahjoituksen, jonka perinnönjakokirjat allekirjoitettiin helmikuussa. Testamenttivarat sijoitettiin Aktia Varainhoidolle.

4.3 Henkilöstö

Yhdistyksen työsuhteisena toimihenkilönä toimi osa-aikainen toimistosihteeri 72 tuntia kuukaudessa.

4.4 Vapaaehtoinen peesaritoiminta

Peesarit toimivat Opaskoirayhdistyksen alaisuudessa ja ovat valtakunnallinen vapaaehtoisista koostuva ryhmä. Peesari on henkilö, joka tekee vapaaehtoistyötä opaskoirankäyttäjien hyväksi. Peesareita tarvitaan myös viikonloppukursseilla, kerhoilloissa ja virkistystapahtumissa. Peesarit vastaavat usein myös ruokahuollosta peesauksen lisäksi.

Yhdistys nimeää ja palkitsee joka vuosi alueellaan ansioituneen peesarin. Vuoden 2022 peesariksi nimettiin Outi Kesäniemi Espoosta.

Peesarikerhon vuoden 2023 toimintakertomus

– Talvipatikka 10.- 12.3. Loppi, Räyskälän motelli
    Osallistujia 23 koirakkoa ja 16 peesaria
– Eräpatikka 8.- 11.6. Loppi, Eija Paasun kesämökki Räyskälässä
    Osallistujia kahdeksan koirakkoa ja seitsemän peesaria

– Juhlapatikka 4. – 6.8. Loppi, Räyskälän motelli
    Osallistujia 32 koirakkoa ja 23 peesaria sekä juhlassa mukana lisäksi kerhon perustajajäsen Esko Palosvirta 

5. HALLINTO JA TYÖRYHMÄT

Yhdistyksen toimistohuone oli vuokrattu Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry:ltä. Toimisto sijaitsee Itäkeskuksessa Palvelu- ja toimintakeskus Iiriksessä osoitteessa Marjaniementie 74, 00930 Helsinki.

Yhdistyksen työsuhteisena toimihenkilönä toimi osa-aikainen toimistosihteeri 72 tuntia kuukaudessa.

Yhdistyksen kirjanpidosta vastasi tilitoimisto Tilipros Oy.

Hallitukseen kuuluu puheenjohtaja, kuusi varsinaista jäsentä ja kaksi varajäsentä. Luottamustoimet ovat kaksivuotisia, paitsi varajäsenet valitaan vuodeksi kerrallaan. Hallituksella oli kahdeksan etäkokousta. Näiden lisäksi pidettiin hallituksen keskustelukanavalla 36 sähköpostikokousta.

Hallituksen alaisuudessa toimii työryhmiä, jotka hallitus nimeää hoitamaan jonkin tietyn tehtävän. Työryhmiä olivat: Työvaliokunta, Koe- ja kilpailutyöryhmä, Oikeus- ja esteettömyystyöryhmä, Taloustyöryhmä, Varainhankintatyöryhmä, Viestintätyöryhmä, Kalenterityöryhmä ja Valjaissa-lehden toimituskunta.

Yhdistyksellä on yksi yhdistyksen kokous vuodessa. Vuonna 2023 vuosikokous pidettiin lähi- ja etäkokouksena 18.3. Helsingissä Näkövammaisten liiton Palvelu- ja toimintakeskus Iiriksessä kello 13.00. Kokouksessa valittiin hallitukseen kolme varsinaista jäsentä kahdeksi vuodeksi ja kaksi varajäsentä vuodeksi erovuoroisten tilalle. Yhdistyksen säännöt mahdollistivat valtakirjan käytön vuosikokouksessa. Varsinaisella jäsenellä oli voinut olla päivätty valtakirja yhdeltä varsinaiselta jäseneltä.

 6. KANSAINVÄLINEN TOIMINTA

Euroopan opaskoiraliiton (EGDF) yhteyshenkilönä toimi Marianne Tenhami ja EGDF:n hallituksen jäsenenä toimi puheenjohtaja Susanna Kovasin.