Ensi askeleet opaskoiraa harkitsevalle

Yllä olevasta linkistä avautuu video Arkesi avuksi opaskoira?

Opaskoirat esite on tarkoitettu kaikille, jotka ovat kiinnostuneita opaskoiran hankinnasta ja sen tukimuodoista: Opaskoirat esite, myös ruotsiksi: Broschyr om ledarhunden

Opaskoira on Suomessa lääkinnällisen kuntoutuksen apuväline ja opaskoiraa haetaan useimmiten oman keskussairaalan näönkuntoutuksen kautta. Sairaanhoitopiirien yhteystiedot löytyvät palveluoppaasta,

Kuntoutusohjaaja tekee aina ensimmäisen arvion siitä, hyötyisikö näkövammainen opaskoirasta liikkumisen apuvälineenä. Toisen arvion soveltuvuudesta opaskoiran käyttäjäksi tekee joku Suomessa toimivista opaskoirakouluista keskussairaalan pyynnöstä. Sairaanhoitopiireillä on erilaisia hankintasopimuksia, jotka vaikuttavat opaskoirakoulun valintaan.

Yleensä opaskoiran kustantaa sairaanhoitopiiri tai tapaturmavakuutusyhtiö. Jos olet menettänyt näkösi tapaturmassa, neuvoja antaa vakuutusyhtiösi. Esikurssilla tai kotikäynnillä kouluttajat tutustuvat sinuun ja siihen, miten liikut, saat tietoa opaskoiran käytöstä, oikeuksista ja velvoitteista sekä ylipäätään elämästä koiran kanssa. Pääset myös kokeilemaan kävelyä erilaisten opaskoirien kanssa. Esikurssin jälkeen opaskoirakoulu tekee esityksen opaskoiran myöntämisestä maksavalle taholle.

Opaskoirat luovutetaan käyttöön joko kurssilla tai kotisijoituksena. Yhteistoimintakurssilla opetellaan yhteistyötä uuden koiran kanssa ja liikkumista erilaisissa ympäristöissä, Luovutuskurssin jälkeen koulutus jatkuu kotipaikkakoulutuksena, jolloin kouluttaja tulee kotipaikkakunnalle ohjaamaan koirakolle ensimmäisiä ja tärkeimpiä asiointi- ja lenkkireittejä. Kotipaikkakoulutus kestää yleensä viikon.

Pääset tutustumaan opaskoirakoulujen hakuprosesseihin ja eri kurssikäytäntöihin heidän omilta kotisivuiltaan.

Opaskoiran kanssa elämisestä herää varmasti monenlaisia kysymyksiä, mutta niitä ei tarvitse jäädä pohtimaan yksin. Kokemuspohjaista tietoa opaskoiran kanssa elämisestä ja toimimisesta iloineen ja suruineen jakavat mielellään alueelliset opaskoira yhteyshnekilöt.