Opaskoiran paikka liikuntatiloissa

Tekijät:
Opaskoirayhdistys ry
Näkövammaisten Liitto-Vantaan Opaskoirakoulu
Opaskoirakoulu NouHau (on nykyään osa Vantaan opaskoirakoulua)
Suomen Opaskoirakoulu

Suositus opaskoiran paikaksi liikuntatiloissa
Ensisijaisesti opaskoiralla tulisi olla mahdollisuus olla samassa harrastetilassa käyttäjänsä kanssa. Esim. koira voi makoilla oman vilttinsä päällä paikallaolokäskyn alaisena odottamassa monitoimihallin seinänvierustalla.
Huomautus! Uimahallissa opaskoiran ei tarvitse päästä allasosastolle, vaan sille järjestetään oleskelupaikka alla olevien ohjeiden mukaisesti.
Jos koiran mukanaolo harrastetilassa ei ole mahdollista, tulisi koiralle järjestää rauhallinen ja turvallinen oleskelutila kunkin paikan suomien mahdollisuuksien mukaan. Opaskoiran paikan tulisi sijaita niin, että näkövammaisen on helppo koira sinne viedä ja hakea ilman eksymisen vaaraa. Paikan saavutettavuudesta voi konsultoida koirankäyttäjää. Sivullisilla ei pidä olla mahdollisuutta päästä koskettelemaan tai muuten häiritsemään koiraa, antamaan sille mitään syötävää tai juotavaa, saati viemään sitä luvatta. Paikan tulee olla kuiva ja lämmin, mutta koira ei saa osoitetussa paikassa altistua suoralle auringonpaisteelle tai muutoin korkealle lämpötilalle. Paikassa tulee olla hyvä, mutta vedoton, ilmanvaihto.
Jos koiralle järjestetään huone, täytyy siellä olla valot ja koiralla riittävästi tilaa vaihtaa paikkaa ja kävellä. Huoneessa ei saa olla koiralle vaarallisia aineita tai esineitä.
Jos muuta sopivaa tilaa ei koiralle ole järjestettävissä, voidaan käyttää koirahäkkiä. Vähimmäismitat häkille, jossa koira on lyhyitä aikoja, ovat 122×76×84 cm. Koiran pitää pystyä makaamaan häkissä kyljellään suorana, seisomaan suorassa ja istumaan kumartamatta.