Peesariksi opaskoiratoimintaan

Tulisitko vapaaehtoistyöhön opaskoiratoimintaan?

Opaskoiratoiminnassa vapaaehtoistyötä tekeviä kutsutaan peesareiksi. Peesarina toimiminen on hyvin antoisa ja mukava harrastus, se sopii sekä miehille, että naisille. Siihen riittää tavallisen ihmisen tiedot ja taidot, sillä sinut perehdytetään peesaamisen saloihin. Toiminta ei sido sinua jatkuvasti olemaan käytettävissä, vaan voit osallistua vapaa-aikasi jaoman elämäntilanteesi mukaan. Peesari ei kouluta opaskoiraa, joten sellaista taitoa sinulta ei vaadita. Riittää, että olet halukas tekemään vapaaehtoistyötä ja olet sosiaalinen, sillä peesari toimii lähinnä ihmisten kanssa. 

Peesari kulkee koirankäyttäjän ja opaskoiran eli koirakon perässä erilaisilla reiteillä. Hän huolehtii, että kulku on turvallista ja kertoo mahdollisista virheistä, jotta käyttäjä voi korjata niitä. Peesari opettaa koirankäyttäjän toivomia uusia reittejä ja auttaa ylläpitämään ja hiomaan jo opittuja taitoja. 

Opaskoirayhteyshenkilöt järjestävät alueillaan erilaista toimintaa, mm. kerhoiltoja, viikonloppukursseja ja retkiä luontoon. Lisäksi koirakoille on koe ja kilpailutoimintaa. Näissä kaikissa tapahtumissa tarvitaan peesareita. 

Opaskoirayhdistyksen alaisuudessa toimii vuonna 1993 perustettu valtakunnallinen Peesarikerho. Kerho järjestää vuosittain viikonlopun kestävän Talvipatikan ja kesällä Peesaripatikan sekä satunnaisesti myös vaelluksia. Nämä tapahtumat ovat koirakoiden keskuudessa suosittuja ja näin ollen myös näissä tapahtumissa peesareiden tarve on suuri. 

Kiinnostuitko?

Lisää tietoa peesaritoiminnasta löydät nettisivuilta peesari.fi ja opaskoirayhdistys.fi

Mukaan toimintaan pääset laittamalla sähköpostia kerhon sihteerille peesarit@opaskoirayhdistys.fi tai ottamalla yhteyttä asuinkuntasi mukaan opaskoirayhteyshenkilöön, jonka tiedot löytyvät nettisivulta opaskoirayhdistys.fi / yhteystiedot.

Tässä ajatuksia peesareilta:

– Urheilullisena miehenä mielestäni peesaaminen on parasta mahdollista hyötyliikuntaa.

– On hienoa olla monien erilaisten ihmisten kanssa tekemisissä ja se pieni ihanuus on sitten ne opaskoirat siellä välissä mausteena.

– Peesaaminen on minulle elämän suola, osa elämääni. Jos näitä ihmisiä ja tätä peesaritoimintaa ei olisi, elämäni olisi tavallisen tylsää. 

– Peesaritoiminnassa olen saanut tuntea olevani tarpeellinen ja todella hyödyksi näkövammaisille. Elämääni on tullut paljon hauskoja hetkiä lisää, naurua ja ihania ystäviä.