Ari: Terveiset Talvipatikalta

Osallistuin Fritzin kanssa 4. – 6.3.2016 Tammelassa järjestetylle talvipatikalle. Patikat ovat Opaskoirayhdistyksen ja peesarien yhteistä toimintaa, ja niitä on kaksi vuodessa. Peesarit taas ovat henkilöitä, jotka tekevät vapaaehtoistyötä meidän koirakoiden hyväksi. Peesari kulkee koirakon perässä, eli peesissä. Heidän kanssaan voidaan esimerkiksi harjoitella uusia reittejä tai hioa koiran jo oppimia taitoja.

Tämänvuotinen talvipatikka järjestettiin Tammelassa, jossa sijaitsee Eräkeskus Metsäkouluntie. Eräkeskus oli oivallinen paikka, ympärillä oli runsaasti metsää ja metsäautoteitä, joilla oli hyvä kulkea koiran kanssa. Minä ja toinen patikalle osallistunut koirakko lähdimme Vantaalta Tammelaan erään peesarin kyydissä. Omalla kohdallani osallistuin talvipatikalle ensimmäistä kertaa.

Perjantai-ilta meni paikkaan ja muihin osallistujiin tutustuessa. Tällä kertaa oli mukana 16 koirakkoa ja 11 peesaria ympäri maan. Patikoimaan ryhdyttiin toden teolla lauantai-aamuna, jolloin valittavana oli eripituisia reittejä. Fritzin kanssa kuljimme 6 km pituisen lenkin, jossa oli vaihtelevaa maastoa. Mieluinen kokemus oli kävellä metsäautotiellä koiran juostessa vapaana. Auton jälkiä oli helppo seurata jaloilla, joten edes valkoista keppiä ei liikkumiseen tarvinnut. Oli todellinen vapauden tunne kulkea keskellä metsää ja heilutella käsiä. Myös Fritz nautti vapaana juoksemisesta ja metsän tutkimisesta. Kaupunkikoiralle on varmasti todellinen elämys juosta luonnossa vapaana. Metsän keskellä lepäsi sekä oma että koiran mieli.

Lauantai-ilta kului saunoessa ja iltaa istuessa. Sunnuntaina teimme saman pituisen lenkin kuin lauantaina. Fritz pääsi polun varressa herkuttelemaan tuoreella hevosen lannalla, joten kotimatkalla haju oli herkun mukainen.

Opaskoiran taitojen kehittymisen kannalta on joskus hyvä lähteä pois omilta tutuilta kotikulmilta liikkumaan täysin vieraaseen ympäristöön. Sekä koira että käyttäjä kaipaavat joskus uusia haasteita. Patikka oli sen verran hieno kokemus, että se ei tule jäämään viimeiseksi. Kiitos kaikille mukana olleille, etenkin peesareille, hienosta tapahtumasta.