Valjaissa 2018

VALJAIDEN KIRJOA

Teksti: Sanna Tynkkynen

Viime aikoina opaskoirien valjaat ovat taas herättäneet keskustelua niin käyttäjien kuin opaskoiria kohtaavien keskuudessa. Käyttäjän ja koiran ergonomia otetaan entistä enemmän huomioon, mikä on tuonut käyttöön erilaisia valjaita. Uusien tuottajien mukaantulo on myös tuonut niihin erilaisia merkintöjä. Yksiselitteistä vastausta siihen, mistä tunnistaa opaskoiran, ei siis enää ole.  Tietenkin opaskoira on ainoa, jolla valjaissa on vetokaari. Mutta riittääkö se, kun opaskoirakko kohdataan kadulla tai sen kanssa mennään kauppaan tai ravintolaan.

Näkövammaisten liiton Opaskoirakoulun Suomi-valjas on kehitetty Vantaan opaskoirakoululla. Se on perinteinen ja sen merkit useat tunnistavat.  Valkoinen rintaosa,  jossa sivulla punainen kolmio, keskusta valkoinen. Kaari valkoinen. Valjaan kaaressa on keskellä punainen kolmio, jossa opaskoiran kanssa kävelevä mies keskellä. Joitakin ruskeita, nahanvärisiä valjaita saattaa olla vielä liikenteessä samoilla merkeillä.

Vantaan koulun uudemmissa Suomi-valjaissa rintaosa on valkoinen, sivulla musta opaskoiran kanssa kävelevä henkilö. Kaari on valkoinen, keskellä laatta, jossa sama kuva ja tekstinä Opaskoirakoulu.  Nahkalenkit, joiden kautta aisa kulkee, on päällystetty valoa varastoivalla materiaalilla. Ne hohtavat pimeässä antaen lisänäkyvyyttä.

Sveitsin valjaissa on valkoinen rintaosa jossa sinisellä pohjalla valkoinen opaskoiran kanssa kävelevä mies. Kaari on valkoinen ja keskellä on sininen opaskoiran kanssa kävelevä mies. Tekstinä on Opaskoirakoulu. Joissakin kaarissa saattaa olla punainen kolmio, jossa keskellä mustalla  opaskoiran kanssa kävelevä mies. Sama kuin vanhemmissa Suomi-valjaissa.

JULIUS-9 -valjaissa (K9) on valkoinen rintaosa mustilla kanttauksilla. Reunoissa on heijastavaa nauhaa. Vantaan opaskoirakoulun käyttämissä valjaissa sivuilla on opaskoiran kanssa kävelevä mies ja perässä teksti Opaskoirakoulu. Kaari on harmaata metallia eikä siinä lue mitään.  Se on pituudeltaan säädettävissä.

Suomen Opaskoirakoulun kouluttamilla koirilla on valjaissaan logona tumman sininen Suomen kartta, minkä päällä on valkoinen mies kulkemassa vaaleansinisen opaskoiran kanssa. Opaskoiran valjaiden ääriviivat ovat valkoiset.

Ranskan valjaissa on musta rintaosa (heijastavaa nauhaa reunoissa). Kaarta ei ole vaan yksi teleskooppikädensija (musta). Valjaan sivuilla on opaskoiran kanssa kävelevä mies ja teksti Opaskoirakoulu. Aisa on irrotettavissa ja sen pituutta ja asentoa voidaan säätää käyttäjän kulloisenkin tarpeen mukaan.

Opaskoirakoulu NouHau:n valjaissa on iso valjaslaatta, joka on nahkavaljaissa aisaan kiinnitettynä näkymään eteenpäin. Se on heijastavaa materiaalia ja siinä on NouHau:n logo. Tekstinä on Opaskoira ja sama englanniksi. Logo ja tekstit ovat väriltään siniset. Nahkavaljaat ovat heijastavat. Sivulaatat ovat pyöreät ja niissä on pelkästään logo. K9-kangasvaljaita on muutamalla koiralla ja niissä on  iso ylempänä kuvailtu laatta molemmilla sivuilla.

Zaigan koirakoulun valjaissa on Punaisen Ristin merkki ja se on sijoitettu valjaisiin molemmille kyljille. Kaaren merkki on punaisenristin merkki tai vaihtoehtoisesti Latvian Palvelukoirakerhon logo Zaigan Koirakoulu -tekstillä tai ilman. Valjaat ovat heijastavat. Valjaita kehitellään koko ajan ja kaareen on vakiintumassa Latvian Palvelukoiraliiton logo alapuolellaan teksti Zaigan koirakoulu. Lisäksi kaaressa on roikkuva puna-harmaa heijastin ja rintaremmissä pätkä heijastavaa kangasta. Merkit ja logokilpi ovat myös heijastavat.

Edellä on kuvattu tällä hetkellä Suomessa työskentelevien opaskoirien valjaita ja tuottajien merkintöjä.  Valjaita kehitetään jatkuvasti parempaan, sekä opaskoiran että sen käyttäjän hyvinvointia tukevaan suuntaan.  Lienee mahdotonta löytää koskaan yhtä ja ainoaa mallia, joka sopisi kaikille koirille ja niiden käyttäjille.  Siksi opaskoirien ”työasujen” kirjo on nykyään laaja. Väritkään eivät ole vakio, koska K9-valjaiden kangasosia saa monen värisinä. Tärkeintä on kuitenkin se, että jokaiselle koirakolle löytyisi mahdollisimman sopivat välineet yhteistyöhön.