Toimintasuunnitelma

Toimintasuunnitelma vuodelle 2024

Sisällys:

1. Yleistä

2. Aluetoiminta

3. Koe- ja kilpailutoiminta

4. Julkaisut ja tiedotus

5. Hallinto, kokoukset ja työryhmät

6. Varainhankinta

7. Taloudelliset suunnitelmat

8. Kansainvälinen toiminta

1. Yleistä

Vuosi 2024 on yhdistyksen 76. toimintavuosi ja yhdistyksen julkaisemien Opaskoirakirjan 71., Vetomars-äänilehden 46. ja Valjaissa-lehden 22. ilmestymisvuosi.

Yhdistys on Näkövammaisten liitto ry:n, Suomen Kennelliitto ry:n, Suomen Vuokranantajat ry:n, European Guide Dog Federation (EGDF), Suomen Paralympiakomitean ja Suomen Palveluskoiraliiton jäsen.

Tarkoituksensa mukaisesti yhdistys toimii opaskoirankäyttäjien etujärjestönä ja tekee opaskoira-asiaa tunnetuksi harjoittamalla tiedotus- ja julkaisutoimintaa.

Yhdistys toimii opaskoirankäyttäjien oikeuksienvalvojana koirien saantiin ja käyttöön liittyvissä asioissa.

Yhdistys antaa opaskoirakortin kaikille uusille opaskoirankäyttäjille sekä seuraa opaskoirista maksettavan huoltokulukorvauksen toteutumista.

Opaskoirayhdistyksen tavoitteena on edistää opaskoirankäyttäjien yhdenvertaisuutta Suomalaisessa yhteiskunnassa. Tavoitteeseen pääsemiseksi tehdään yhteistyötä Näkövammaisten Liiton oikeuksienvalvontayksikön ja opaskoiria tuottavien tahojen kanssa.

Yhdistys järjestää ja tukee opaskoirakoiden täydennyskoulutusta sekä koe- ja kilpailutoimintaa eri puolilla Suomea. Lisäksi yhdistys järjestää muuta koiran käyttöedellytyksiä parantavaa harrastustoimintaa, muun muassa patikoita peesareiden toimesta.

Yhdistyksellä on Vakuutusyhtiö Pohjolassa vapaaehtoinen tapaturmavakuutus vuosivakuutuksena kaikkiin tapahtumiin.

Yhdistyksen tärkeimmät yhteistyökumppanit ovat opaskoirien tuottajatahot: 

Näkövammaisten liiton Opaskoirakoulu Vantaalla ja Suomen Opaskoirakoulu Oy Kuopiossa. Niin ikään tärkeitä yhteistyötahoja ovat Näkövammaisten liitto ry, Suomen hyvinvointialueet, Suomen Palveluskoiraliitto ry, peesarit ja EGDF. Opaspentujen hoitoperheiden kanssa tehdään myös yhteistyötä.

Yhdistyksen vuoden 2024 teema jatkaa vuoden 2023 Uusin silmin teeman aihetta: Uusin silmin – opaskoirat tutuiksi kaikille.

2. Aluetoiminta

Aluetoiminta koostuu hallituksen jakamien maantieteellisten toiminta-alueiden (11 aluetta), opaskoirayhteyshenkilöiden ja Peesarikerhon järjestämästä toiminnasta. Toimintaa järjestetään erillisen ohjeistuksen mukaisesti.

Eri alueilla tapahtuva toiminta on osa yhdistyksen perustoimintaa ja siten yhdistyksen talousarviossa ja kirjanpidossa.

Yhdistys tukee kursseja ja patikoita maksamalla peesareiden ja kouluttajien matka-, majoitus- ja ruokailukulut. Peesarit ja kouluttajat ovat kaikkien koirankäyttäjien apuna jäsenyydestä riippumatta yhdistyksen tapahtumissa ilman lisämaksuja.

Yhdistyksen tapahtumissa jäsenten tuettu osallistumismaksu on muita osallistujia edullisempi.

Yhdistys tukee jäsenkoirakoiden matkakuluja 25 euroa ylittävältä osalta kursseille ja vuosikokoukseen halvinta matkustustapaa käytettäessä. Lisäksi alueiden yhteyshenkilöt voivat tukea omista korvamerkityistä rahoistaan oman alueensa koirakoiden osallistumismaksuja tapahtumiin.

Peesareille ja muille tapahtumissa vapaaehtoistyötä tekeville korvataan 30 senttiä/km kilometrikorvausta oman auton käytöstä.

Peesaripatikat

Talvipatikka 1–3.3. 2024 Loppi, Räyskälän motelli
Osallistujia arviolta 20 koirakkoa ja 14 peesaria, yhteensä 34 henkilöä.

Peesaripatikka9- 11.8.2024 Loppi, Räyskälän motelli
Osallistujia arviolta 25 koirakkoa ja 15 peesaria, yhteensä 40 henkilöä.

Tiedossa olevat koulutusviikonloput:

Helmikuu: 9-11.2.2024 Lumikurssi Oulu

Huhtikuu: 26-28.4.2024 Satakunnassa Porissa valtakunnallinen opaskoiratapahtuma

Syyskuu: Hki-Uusimaa: Opaskoiraviikonloppu Tikkurila 14-15.9.2024

Lokakuu: 4-6.10.2024 Pohjois-Suomen opaskoiraviikonloppu Oulussa

Opaskoirayhteyshenkilöiden ja työryhmien alueelliset tapahtumat:

Hki-Uusimaa:

Kuusi treeni- tai ulkoilutapahtumaa eri puolilla Uuttamaata, viikonloppukurssi Vantaan Tikkurilassa syyskuussa ja pikkujoulut.

Satakunta:

Tammikuun 13. päivä kokoonnumme Poriin kuusenkaatajaisiin ja suunnittelemme siellä yhdessä tulevaa vuotta.

Huhtikuun 26–28 on Porissa kaikille avoin treeniviikonloppu, jonne pyrin saamaan kouluilta kouluttajia mukaan.

Varsinais-Suomi:

Vuoden 2024 aikana jatketaan alueellisia tapaamisia koirakoiden, peesareiden, kouluttajien ja pentuperheiden kesken. Tapaamisten aiheina ovat treenilenkit, vertaistuki ja koiriin liittyvistä asioista keskustelu. Lisäksi kerhoihin pyydetään vierailijoita koirakoiden toiveiden mukaisesti.

Vuoden aikana tehdään opaskoiratoimintaa tutuksi osallistumalla mm. erilaisiin messutapahtumiin sekä koulujen ja oppilaitosten tilaisuuksiin ja tekemällä tutustumisretkiä eri kohteisiin kuten kahvilat, ravintolat ja niin edelleen.

Jatkamme uusien opaskoiraa suunnittelevien näkövammaisten perehdyttämistä opaskoira-asioihin yhdessä maakunnan kuntoutusohjaajien kanssa kutsumalla kuntoutusohjaajat sekä koiraa apuvälineekseen harkitsevat henkilöt mukaan kerhotoimintaan.

Kaakkois-Suomi:

Kaakkois-Suomen alue pyrkii järjestämään koirakoille ja peesareille kaksi treeni- tai ulkoilupäivää vuonna 2024. Toinen mahdollisesti Lappeenrannan palveluskoirayhdistyksen kanssa.  Lisäksi yritämme yhteistyössä jonkun muun alueen kanssa järjestää muun muassa vertaistuellisen kaupunkitreenipäivän. Lisäämme alueella opaskoiratietoutta tapahtumissa, mahdollisuuksien mukaan yhdessä EKhva:n näkövammaisten kuntoutusohjaajaan sekä peesareiden kanssa. Pyrimme saamaan aktiivisella tiedottamisella ja toimintaan tutustumisella lisää peesareita alueelle. Jatkamme Etelä-Karjalassa vuonna 2023 aloitettuja yhteisiä treenipäiviä Lappeenrannan Palveluskoirayhdistyksen kanssa.

Päijät- ja Kanta-Häme:

Päijät- ja KantaHämeen alueella ei ole suunnitteilla mitään toimintaa vuodelle 2024.

Pohjois-Suomi:

Kuukausittaiset suunnitelmat:

Helmikuu – Lumikurssi Oulussa 9 – 11.2.2024

Maaliskuu – Teams etätapaaminen

Huhtikuu

– Kansainvälisen opaskoirapäivän, keskiviikko 24.4.2024 ympärille tapahtumia:

1. tapahtuma Kajaanissa

 – tapahtumavastaavana Sirpa Myöhänen

2. tapahtuma Tornio

Kauppakeskus Rajalla

tapahtumasta vastaavat paikalliset koirakot ja peesarit: Jonna Forssell ja Raija Ravaska sekä peesarit Markku Hotti ja Maija Mikkonen

3. tapahtuma Rovaniemi

Voidaan myös osallistua Tornion tapahtumaan

– tapahtumasta vastaa Kirsti Reijonen ja Meri Peuhkurinen

Tapahtumiin toivotaan runsasta osallistumista alueemme opaskoirakoilta ja peesareilta sekä muilta kiinnostuneilta

Touko – kesäkuu

Päivätapahtuma koirakoiden toiveiden mukainen paikkakunta

Syyskuu

Teams – etätapaaminen

Loka-marraskuu

Viikonlopputapaaminen ”Ruskakurssi”

Alueen tapahtumien kustannuksiin haetaan tukea Opaskoirayhdistykseltä.

3. Koe- ja kilpailutoiminta

Vuoden aikana jatketaan yhteistyötä sekä Suomen Palveluskoiraliiton että paikallisten palveluskoirayhdistysten kanssa opastuskokeiden järjestämiseksi.

Opaskoirayhdistyksen nimissä pyritään järjestämään kahdet opastuskokeet esimerkiksi suunniteltujen viikonloppukurssien yhteydessä tai omina erillisinä tapahtuminaan.

Näiden lisäksi pyritään saamaan järjestäjät palveluskoirayhdistyksistä kahdesta kolmeen kokeelle vuoden aikana. Riittävä kokeiden tai koesuoritusten määrä on tärkeää Suomen Kennelliiton mahdollisten sääntömuutosten osalta koskien Suomenmestaruuskilpailujen tulevaisuutta.

• Jotta saamme riittävästi opastuskokeita, pidetään edelleen voimassa tuki koejärjestäjille (25 €/osallistuva koirakko).

• Kokeen järjestänyt palveluskoirayhdistys voi halutessaan hakea Opaskoirayhdistykseltä tukea kuluihinsa.

Kennelliiton alaisiin Suomenmestaruuskilpailuihin tai Suomen Palveluskoiraliiton mestaruuskilpailuihin lähetetään mahdollisuuksien mukaan edustusjoukkue.

• Kokeiden lisäksi tuetaan peesareita mahdolliseen koetoimitsijakoulutukseen sekä jatketaan yhteistyötä Suomen Palveluskoiraliiton kanssa opastuskoetuomareiden määrän lisäämiseksi.

4. Julkaisut ja tiedotus

Yhdistyksen Internet- ja Facebook-sivuilla tiedotetaan yhdistyksen ajankohtaisista asioista ja tapahtumista. Internetsivujen kehittämistä jatketaan palvelemaan kaikkia, jotka ovat kiinnostuneita opaskoirista ja yhdistyksen toiminnasta.

Yhdistyksen jäsenlehteä eli Vetomars-äänilehteä julkaistaan edelleen kuudesti vuodessa sekä cd-levynä että digitaalisena julkaisuna.

Valjaissa-lehti on tiedotus- ja kannatusjäsenlehti, joka lähetetään myös yhdistyksen vapaaehtoistyöhön osallistuville peesareille, yhteyshenkilöille, yhdistyksen sidosryhmille, sairaanhoitopiirien näönkuntoutukseen, vakuutusyhtiöille, opaskoiria tuottaville tahoille ja heidän kauttaan hoitoperheille.

Valjaissa-lehteä julkaistaan kolme numeroa. Printmix Oy vastaa ilmoitusmyynnistä ja lehti painetaan Printmix Oy:n toimesta.

Suurelle yleisölle tarkoitetusta Opaskoiravuosikirjasta on tehty uusi päivitetty versio Opaskoirakirja 2024, joka ilmestyy keväällä.

Opaskoirayhdistys julkaisee vuosittain opaskoirakalenterin varainhankintatuotteena.

Opaskoirayhdistyksen tiedotuskanavina toimivat myös Näkövammaisten liiton keskustelukanavat, joilla kommunikoidaan sähköpostiviesteillä.

5. Hallinto, kokoukset ja työryhmät

Yhdistyksen toimistohuone on vuokrattu Näkövammaisten liitolta. Toimisto sijaitsee Itäkeskuksessa Palvelu- ja toimintakeskus Iiriksessä osoitteessa Marjaniementie 74, 00930 Helsinki.

Yhdistyksen työsuhteisena toimihenkilönä toimii osa-aikainen toimistosihteeri 72 tuntia kuukaudessa.

Yhdistyksen kirjanpidosta vastaa tilitoimisto Tilipros Oy.

Hallitukseen kuuluu puheenjohtaja, kuusi varsinaista jäsentä ja kaksi varajäsentä. Luottamustoimet ovat kaksivuotisia, paitsi varajäsenet valitaan vuodeksi kerrallaan. Hallituksen kokouksia on keskimäärin kahdeksan vuodessa, minkä lisäksi päätöksiä tehdään hallituksen postituslistalla sähköpostikokouksina.

Hallitus pyrkii käyttämään etäkokousjärjestelmää ja suosittelee etäkokouksia myös työryhmille.

Hallituksen alaisuudessa toimii työryhmiä, jotka hallitus nimeää hoitamaan jonkin tietyn tehtävän.

Vuoden 2024 alussa toiminnassa olevat työryhmät ovat: Työvaliokunta, Taloustyöryhmä, Valjaissa-lehden toimituskunta, Koe- ja kilpailutyöryhmä, Varainhankintatyöryhmä, Viestintätyöryhmä, Kalenterityöryhmä ja Oikeus- ja esteettömyystyöryhmä.

Yhdistyksellä on yksi varsinainen kokous vuodessa. Seuraava vuosikokous pidetään hybridikokouksena Palvelu- ja toimintakeskus Iiriksessä 23.3.2024.

Viestintätyöryhmän toimintasuunnitelmaan kuuluu muun muassa Kansainvälisen Opaskoirapäivän mediatiedotteen laatiminen.

6. Varainhankinta

Opaskoirayhdistys ylläpitää henkilö- ja yhteisökannatusjäsenten hankintaa sosiaalisen median ja Valjaissa-lehden kautta sekä alueyhteyshenkilöiden toimesta erilaisissa tapahtumissa.

Sääntöjen mukaan Opaskoirayhdistys voi ottaa vastaan lahjoituksia ja testamentteja.

Opaskoirayhdistys jatkaa edelleen Kauppakartanonkadulla olevan kaksion vuokraamista.

7. Taloudelliset suunnitelmat

Yhdistyksen kirjanpito ja palkanlaskenta on Tilipros Oy:n hoidossa. Tilipros:lla on toimisto Helsingin Itäkeskuksessa, mikä helpottaa yhteistyötä tilitoimiston kanssa.

Yhdistyksen pörssisijoituksia hoitaa Aktia Varainhoito Oy.

Opaskoirayhdistys voi edelleen myydä sijoituksia, mikäli rahatilanne sitä edellyttää.

Opaskoirayhdistys hakee taloudellista tukea opaskoiratapahtumiin Näkövammaisten liitolta ja mahdollisista muista rahoituskanavista. Järkevä rahastosijoittaminen ja yhteistoiminta yritysten sekä järjestöjen kanssa mahdollistaa kulujen jakamisen erilaisissa toiminnoissa ja tapahtumissa.

8. Kansainvälinen toiminta

Opaskoirayhdistyksellä on yhteyshenkilöt Marianne Tenhami ja Susanna Kovasin Euroopan opaskoiraliitossa (EGDF). Marianne Tenhami hoitaa yhteyshenkilönä tiedotusta EGDF:n ja Opaskoirayhdistyksen välillä ja Susanna Kovasin toimii jäsenenä EGDF:n hallituksessa.