Opaskoirayhdistys ry haluaa muistuttaa seuraavista lakeihin kirjatuista opaskoiran käyttäjän oikeuksista:
Järjestyslaki 14 § Koirakuri
Yleisen järjestyksen ja turvallisuuden säilymiseksi koiran omistajan tai haltijan on:
1) pidettävä koira taajamassa kytkettynä;
2) pidettävä huolta siitä, ettei koira pääse kytkemättömänä kuntopolulle tai muulle sen kaltaiselle juoksuradalle eikä lainkaan yleiselle uimarannalle, lasten leikkipaikaksi varatulle alueelle, toriaikana torille taikka yleiseen käyttöön kunnostetulle ladulle tai urheilukentälle, jollei se ole erikseen sallittua; (19.12.2003/1195)
3) pidettävä huolta siitä, että koiran uloste ei jää ympäristöön hoidetulla alueella taajamassa.
Mitä 1 momentin 1 ja 2 kohdassa säädetään, ei koske virantoimituksessa käytettävää valtion omistamaa koiraa, vartiointitehtävässä olevaa vartijan koiraa, palvelutehtävässä olevaa koulutettua pelastuskoiraa, liikuntavammaisen avustajakoiraa eikä näkövammaisen opaskoiraa.
** Näkövammaiset opaskoiran käyttäjät eivät kaikki itse näe kerätä opaskoirien jätöksiä (näön jäänne, kirkkaus/hämäryys, maaston kontrastit). Kakkapaikat pyritään katsomaan etukäteen niin, että opaskoira tekee tarpeensa sellaiseen paikkaan missä jätöksistä on muille mahdollisimman vähän haittaa. Vahinkoja ja yllätystarpeita kuitenkin sattuu. Opaskoiran käyttäjällä tulee olla kakkapussit mukana ja jos hän saa apua keräämiseen, toimittaa ne varmasti roskikseen tai muuhun sallittuun paikkaan. Käyttäjällä saattaa olla myös näkevä avustaja mukana, joka hoitaa jätöksien keräämisen. **
Metsästyslaki, 8 luku, 51 § Koiran kiinnipitovelvollisuus
Maaliskuun 1 päivästä elokuun 19 päivään ulkona oleva koira on pidettävä kytkettynä tai siten, että se on välittömästi kytkettävissä.
Edellä 1 momentissa sanottu ei kuitenkaan koske:
1) alueen omistajan tai haltijan luvalla pihamaalla tai puutarhassa taikka koiran pitämiseen varatulla aidatulla alueella olevaa koiraa;
2) viittä kuukautta nuorempaa koiraa;
3) paimentamis-, opas- tai vartiointitehtävässä taikka muussa sen laatuisessa palvelutehtävässä olevaa koiraa.
Opaskoirayhdistyksen kotisivuilta löytyy; Avustajan rooli näkövammaisten ja opaskoiran kanssa takaa mm. Opaskoiran vapaana juoksuttaminen.
Opaskoirilla on järjestyslaista poiketen oikeus juosta vapaana muuallakin kuin koirapuistoissa. Koirankäyttäjä on tällöin aina mukana ja komentaa koiraa, kun sen parhaaksi katsoo. Koiran vapaana juoksuttamisen paikka on yleensä tarkistettu etukäteen opaskoiran kouluttajan kanssa. Ethän yritä estää opaskoiran vapaana juoksemista sen käyttäjän läsnä ollessa. Vapaana juokseminen ja leikkiminen on opaskoiralle rentoutumista joskus haasteellisestakin oppaan työstä. Sen ei tällöin tarvitse ottaa vastuuta opastettavastaan, vaan se antaa vastuun toisille näkeville silmille.
Kotisivuiltamme löytyy myös ohjeistus opaskoirakon turvalliseen ohittamiseen:
Kevyenliikenteen väylillä koirakko voi kulkea joko vasemmassa tai oikeassa reunassa. Maantiellä opaskoirakko kulkee tien vasenta reunaa. Koiran käyttäjä käyttää mahdollisuuksien mukaan kuuloaan ympäristönsä tarkkailuun, joten esimerkiksi nopeasti lähestyvän polkupyöräilijän olisi hyvä kilauttaa kelloa tai vaikka moikata ja pyrkiä tekemään ohitus mahdollisimman etäältä. Samoin koiran käyttäjää auttaa kovasti, mikäli vastaantuleva koiranulkoiluttaja antaa itsestään ja koirastaan jonkinlaisen äänimerkin eikä missään tapauksessa laske koiraansa tutustumaan opaskoiraan. Ohita opaskoirakko turvallisemmalta puolelta ja riittävän etäältä. Jos mahdollista, ohitus opaskoiran käyttäjän eli valjaista kiinni pitävän näkövammaisen puolelta. Näin opaskoira ei häiriinny, vaan voi keskittyä työhönsä.
Kiitämme kanssakulkijoita näiden ohjeiden käyttämisestä!
Lisätietoja:
Opaskoirayhdistys ry
p 050 432 8431